Gode Byggeråd

Frisk køkkenet op med nyt loft

En total ombygning af køkkenet er ofte en bekostelig affære, og ofte kan man give det lidt slidte køkken et lift med en professionel maler, der med lyse farver tryller med nylakerede låger og skuffer, og med nye tidssvarende håndtag får køkkenet til at fremtone som helt nyt. Køkkener fra 70´erne præges ofte af mørke finérplader i loftet. Friske lyse plader giver en helt ny rumfornemmelse og er økonomisk overkommeligt sammenlignet med prisen på et totalt nyt køkken.

Tagvindue og mini-altan i samme arbejdsgang
I stedet for at sætte et almindeligt tagvindue i, kan du få en mini-altan med i købet: Velux har udviklet et kæmpe vippevindue, der når fra gulv til loft. Det giver både mere lys og fornemmelse af mere plads. I åben position danner vinduet tag over en mini-altan. Hvis der er flere tagvinduer i samme rum, kan I med fordel udskifte samtlige vinduer således, at der skabes harmoni både ud- og indvendigt.

Nye fliser på badeværelset
Fliserne er helt afgørende for indtrykket af og miljøet i badeværelset. Ønsker man ikke at investere i nyt WC, badekar og håndvask, er det en fornuftig og økonomisk løsning at nøjes med at udskifte fliserne på væggen – eller på gulvet. Når arbejdet er afsluttet, monteres de gamle elementer blot på de gamle installationer.

Aftenhygge med udendørs pejs
Flere og flere vælger at gøre noget ekstra ud af terrassen med pejs. Det giver ikke kun mulighed for at nyde synet af den åbne ild, men også behagelig varme, som forlænger de lune sommeraftener. Der kan uden større udgifter mures en plads til grillen oven på selve pejsen. For at skåne grillen, når den ikke er i brug, er det en god idé at montere en dækplade, der beskytter mod vejr og vind.

Parketgulv giver boligen stil
Der er to gode grunde til at lægge parketgulv i sine stuer: For det første giver det et godt indeklima – hvilket især allergikere sætter pris på. Og for det andet giver det boligen stil og personlighed. Parketgulve fås i mange kvaliteter og priser. Laminerede parketgulve er den mest økonomiske løsning, mens massive parketgulve giver styrken. Parketgulve fås i træsorter fra helt lys til mørk, så det er intet problem at tilpasse gulvet til stuens møbler og lys. Desuden kan du vælge mellem et utal af mønstre lige fra de klassiske “sildeben” til rudeparket i småstave.

Nye installationer i badeværelset
Der skal sjældent meget til for at friske et badeværelse op, og med stigende vand- og varmepriser er der god økonomi i at smide badekarret ud af badeværelset og erstatte det med en bruseniche. Samtidig giver det bedre plads i badeværelset. Overvej også om det ville være en god idé at investere i et lavtskyllende toilet, der bruger betydeligt mindre vand end traditionelle modeller.

Fra de kedelige 60’ere til de moderne 90’ere
60’ernes byggeri blev præget af at ændre facaden, så huset får en typehuse, der i sagens natur var uden de store forskelle. I dag er det muligt individuel og personlig stil – og rent arkitektonisk er der næsten ingen grænser for mulighederne. Det er en fornuftig løsning at foretage et sådant “facelift” samtidig med en evt. efterisolering.

Stenhuggerarbejde i badeværelse og køkken
Tidligere var poleret natursten en luksus forbeholdt de få. I dag er stenhuggerarbejde på vej ind i private hjem, der gerne vil gøre lidt ekstra ud af køkkenet eller badeværelset. Mange har valgt at udskifte almindelige fliser med marmor eller granit, fordi det gør badeværelset varmere og mere levende. En spændende løsning omkring håndvasken er at “underlime” vasken på et stykke poleret granit – det giver samtidig ekstra god plads omkring vasken.

Spar op til 6.000 på varmeregningen
At efterisolere sin bolig er bedre end at sætte penge i banken! I løbet af 2-3 år er investeringen nemlig tjent hjem over varmeregningen. Derefter er det skattefrie kroner lige ned i lommen hvert eneste år fremover. På et dårligt isoleret hus kan man nemt spare 6.000 kroner om året på varmeregningen. Der, hvor der kan spares flest penge er på loftet, men vægge og gulve er også væsentlige områder. Ud over varmebesparelsen, giver en efterisolering samtidig et sundere indeklima uden fodkulde.

Ny mur i stedet for hæk
En teglstensmur har mange fordele i forhold til en hæk. Ud over at den ikke skal klippes, giver den en god beskyttelse mod trafikstøj, nysgerrige blikke, vind og vejr. Det er en god idé at vælge de samme materialer og tegltyper som boligen, fordi det er med til at skabe harmoni ved at binde have og hus sammen.